fbpx

A fost pentru noi unul în care ne-am reinventat în noi activități, am continuat proiectele deja începute și am încercat să facem altfel lucrurile pe care le facem deobicei.

Am scris mult. Despre alegeri și fraudarea lor, despre schemele de corupție la diferite nivele, despre birocrație și netransparență, despre problemele cu democrația, drepturile omului și reforma justiției. Nu doar am pus degetul pe probleme dar am propus și soluții. Soluții pe care le-am discutat cu oamenii cărora le pasă. Am cerut socoteală autorităților – celor care se fac responsabili de abuzuri și inacțiune

În 2019 am scris 76 de articole cu peste 350 mii de vizualizări.

Top 5 articole citite în 2019 sunt:

Am luptat pentru accesul la informații. Ne-am judecat cu statul. Am câștigat.

Am sugerat soluții sistemice pentru a îmbunătăți transparența instituțiilor și am depus peste 250 de solicitări către instituțiile publice pentru a scoate la iveală informații pe care le considerăm importante, dar și să monitorizăm felul în care autoritățile respectă dreptul publicului de a cunoaște.

Ne-am judecat cu statul pentru accesul la informații pe care le considerăm de interes public major – despre privatizarea hotelului Codru, despre asistanța macrofinanciară și agenda de reforme și despre răpirea profesorilor din rețeaua „Orizont” (cronologia, judecata cu MAI ). Dacă vedem că autoritățile mint, fie ascund informații, înseamnă că există nereguli, iar noi trebuie să luptăm pentru adevăr. Am cîștigat una din aceste bătălii în instanța – Curtea de Apel ne-a dat cîștig de cauză în procesul împotriva Ministerului Finanțelor, obligînd Ministerul să ne recunoască, ca și ONG, calitatea de solicitant de informații și să ne prezinte informațiile solicitate.

Am instigat la democrație

Am încurajat și susținut activismul civic local prin programul „Instigare la Democrație” (https://democratie.cpr.md/) prin care am ajus să cunoaștem și inspirăm oameni din toate regiunile țării. Activiștii noștri au promovat 12 inițiative în diferite domenii de activism – de la infrastructură locală și mediu pînă la implicarea tinerilor în luarea deciziilor la nivel local. În 2019 absolvenții noștri au făcut activism, au soluționat probleme locale, au participat și cîștigat în alegeri locale.

Am instigat la ordine

Am lansat faracoruptie.md unde am adunat 80 cazuri de corupție de la oameni. Am preluat exemple de practici corupte sau care pot conduce la corupție, le-am analizat și am propus și promovat soluții.

Așa, de exemplu, am încercat să promovăm soluții pentru problema studenților bugetari care rămân datori statului zeci de mii de lei.

Cu o parte din ei am discutat în localitățile în care am reușit să ajungem. Am fost în Bălți, Cahul, Comrat, Soroca, Ștefan Vodă, Drochia, Sîngerei și Orhei unde am instigat la ordine. Am discutat cu cetățenii despre problemele lor, am împărțit fluturași și i-am îndemnat să ne scrie despre situații de corupție. 

Antreprenorii din Soroca: „De mai bine de 10 ani nimeni nu a mai fost să discute cu noi”. Am reușit să discutăm cu peste 50 de antreprenori din toată țara în cele 5 întâlniri organizare în regiuni, împreună cu partenerii noștri din AIM – Alianța Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Moldova cu care am început o colaborare. Oamenii de afaceri ne-au comunicat că abuzurile din partea organelor fiscale, lipsa angajaților și monopolurile reprezintă principalele probleme cu care se confruntă. Noi am încercat să identificăm soluții pe care le vom promova în 2020.

Zona Zero: Aici nu e loc pentru corupție

Am creat o comunitate de peste 20 de antreprenori onești și cetățeni Zona Zero: Aici nu e loc pentru corupție. Încercăm să promovăm afacerile care respectă regulile și legislația și nu oferă mită.

În 2019, împreună, am organizat mese patrate și am protestat, ne-am distrat și am muncit intens, am cerut curățarea țării de corupție și am curățat tufarii din Rădoaia, raionul Sîngerei.

Echipa a suferit modificări. Dumitru Alaiba a plecat în Parlament la începutul anului. Între timp, la echipa existentă: Elena Varta, Andrei Lutenco, Vlada Ciobanu, Dan Nicorici, Andrei Cebotari, Elena Druță și Mihai Lupașcu s-au alăturat Iulia Cozacenco, Alex Damian ca expert asociat și Aliona Rotaru pentru comunicarea cu mediul de afaceri. Vezi toată echipa aici.

Am colaborat cu experți și autori străini ca Ala Revenco, Dumitru Vicol, Iulia Nazaria, Eugen Muravschi și Victor Ciobanu. La CPR intenționăm să colaborăm tot mai mult cu profesioniștii din diasporă, astfel să diversificăm expertiza și propunerile de politici. 

Avem dronă, cu care am colaborat pentru a crea 2 materiale: De ce îmbogățirea ilicită este o reformă eșuată și Chișinău Arena: investiție în viitor sau furt cu efect întîrziat?.

 

Echipa CPR vă urează sărbători fericite și un an nou cît mai bun.

 

Urmăriți-ne pe Facebook, Twitter și Instagram.

Aici te poți abona la materialele noastre.